A Bundakirály

Hírek

Életrajzi Könyv – bundamaffia

„Magyar olvasó azért már elég nehezen tehet úgy, hogy nem vesz tudomást a bundáról. Declan Hill klasszikus (amely először hozta be a köztudatba a bundamaffiát) után megjelent Benkő Gábor remek könyve, a Futballgyilkosok, ami a bundázó játékos szemszögéből mutatja be az egész mechanizmust.

Most pedig itt van a szingapúri bundamaffia egyik központi figurájának, a Magyarországon tanúvédelmi program alatt álló Wilson Raj Perumalnak az önéletírása.

Érdekes olvasmány. A futball mint olyan (a játék, amiért rajongunk, a nemes küzdelem, férfias harc, hétköznapi hősök és hőssé emelt sztárok játéka/ömlengés tetszőlegesen folytatható) itt csak eszköz, az üzlet eszköze.

A bundázók egy részének fogalma sincs a futballról.

Perumalt még úgy-ahogy érdekli a játék, van szeme a tehetségek és a balfékek kiszúrására, de csak a foci kedvéért már nem néz meccset – csak olyan mérkőzések érdeklik, amelyekre fogadott (és sokkal többre fogad, mint ahányat manipulál).

Mindig rizikós dolog bűnözők önéletírását olvasni, mert nyilván egyik bűnöző sem fogja magát velejéig romlott, cinikus alaknak beállítani. Perumal is kissé próbálja amolyan Robin Hoodként beállítani magát – hiszen ő csak pénzt adott a nyomorgó futballistáknak, akik így egy-két meccsen megkereshették három-négy évi bérüket, és tulajdonképpen senki sem sérült, hiszen ezek javarészt barátságos vagy már tét nélküli meccsek voltak. Vagy éppen azzal próbál érvelni, hogy ő az összes gól számának a biztosítását kérte az embereitől: „Legyen négy gól a második félidőben, nekem mindegy, hogy rúgjátok vagy kapjátok.”

Perumal viszonylag jó fejnek tűnik a könyve alapján, aki sokszor adott pénzt a játékosoknak akkor is, ha éppen nem tudták szállítani a megbeszélt eredményt; az egyes nagykutyák közötti átverések pedig amolyan népmesei módon mintha a furfang, az ész, a vagányság bizonyítékai lennének.

Ezért kell Perumal könyvét fenntartásokkal olvasnunk, és folyton emlékeztetni magunkat, ezek miatt az emberek miatt nem lehet már önfeledten örülni egyetlen gólnak sem (amúgy dehogynem lehet, én mindig önfeledten örülök a csapatom góljainak, legfeljebb otthon kezd derengeni, hogy valami nem kóser), hogy gyanús az 1:0 és gyanús az 5:2, gyanús a tizenegyes és gyanús a piros lap, gyanús, ha korán esik a gól, meg az is, ha későn.

Perumal konkrét meccseket sorol fel, jellemzően az ázsiai és az afrikai kontinensen, Európában ő csak mellékszereplő volt a nagyobb halak mellett, és nevükön nevez embereket – de nyilván csak azokat, akik neve már amúgy is a köztudatban forog bundázási ügyekben. Olvashatunk Lengyel Kolosról (ő egy magyar játékvezető, aki az MLSZ tudta nélkül vezette a bolgár-észt barátságos meccset, 2-2 lett, négy tizenegyessel), vagy a Tampere United magyar légiósáról, bizonyos Gáborról (Horváth Gábor, a bundaügy egyik főszereplője), vagy egy szlovén Admirról, aki „egy magyar csapatban szerepelt” (Admir Suljic, őt is letartóztatták). Mások azonban csak becenévvel szerepelnek, mint például egy másik magyar kapcsolat, Zeekay, vagy egy cseh légiós, aki Szingapúrban játszott, bizonyos Michal.

Egyértelmű, hogy Perumal csak azt mondja el, amit el akar, de a rendszer megértéséhez ez pontosan elég. A bundamaffia mindent behálózott, és gyakorlatilag lehetetlen visszaszorítani. Perumalt ugyan lekapcsolták, de mások azonnal átvették az embereit, és minden megy tovább.

A könyv egyébként olvasmányos, a nyelvezete hiteles, és a feszültséget is végig fenntartja, még csattanója is van, amikor kiderül, ki dobta fel Perumalt (nem mintha ez az olvasónak számítana, Perumalnak viszont számít).

Annak, aki olvasott híreket az elmúlt három-négy évben, nem is illúzióromboló a szöveg (illúzióink már régen nincsenek), sőt, inkább valami reménysugarat is felvillant: nem minden bunda jön ugyanis össze, vannak, akik kerek perec visszautasítják a lehetőséget, mások pedig ugyan rábólintanak a manipulációra, de – Perumal legnagyobb bosszúságára – a pályán elragadja őket a hév, és a megbeszéltekre fittyet hányva nem hajlandók veszíteni. Talán azért ez is valami.”

Ha a sorok közé is belátunk és próbálunk számunkra is hasznos tanulságokat keresni a könyvben, akkor több összefüggést is felfedezhetünk. Az első, hogy még a megbundázott meccsek sem hozzák mindig azt az eredményt, amit várnak tőlük. Tehát a forgatókönyvet sokszor felülírja a sors.

A második pedig az lehet. – Ha egy idegen személy megmondhatja a játékosoknak, persze pénzért, hogy mit szeretne látni a pályán tőlük, akkor mekkora befolyással bírhat az edző vagy a klub tulajdonosa a játék kimenetelére?

A harmadig pedig a be nem látott játékszenvedély veszélyeit írja le pontosan, amikor az egyik nap megszerzett pénzt veszíti el vagy még este a kaszinóban vagy pedig másnap, mindenféle fogadásokkal. Hosszú-hosszú fejezeteken olvashatjuk végig, ahogy minden pénzét elveszti és kezdi ellőről. Ez a legfontosabb tanulsága a könyvnek, hogy ismerjük fel saját függőségünket és azonnal Tartsunk legalább 3 hónapos szünetet a fogadásokban.

Emanuele Piano – Alessandro Righi
Könyv címe: A Bundakirály
Szerző:   Emanuele Piano – Alessandro Righi
Kiadó:    Twister Media Kft.
Kiadás éve: 2014
Forrás: http://moly.hu/konyvek/wilson-raj-perumal-alessandro-righi-emanuele-piano-a-bundakiraly

Hírek
Mindkét csapat szerez gólt stratégia

Mindkét csapat szerez gólt stratégia 1. Betclub stratégia! (10/6), <45% profit> Igen gyakori sportfogadási típusról van szó. Megfelelő pénzgazdálkodás mellett szépen termelhetnek az ilyen típusú fogadások. Nézzük, hogyan is válogassatok mérkőzéseket ehhez a típusú fogadásokhoz. A legfőbb mutató a két csapat legutolsó 5, 5 mérkőzése és ott azt kell megvizsgálni, hogy hány esetben fordult elő…

Hírek
Tippek2016.xls táblázat használata

Ebben a rövid, de hasznos leírásban szeretném bemutatni nektek a sportfogadás tippekhez legjobban használható táblázatunkat, mely teljesen saját fejlesztésű. A táblázatban napi szinten lehet követni a tétek és az egyenleg alakulását. Tippek 2016. xls alapbeállítások: A kezdő tőke meghatározása és beállítása: - Rendszerünk szerint, minden hónapot 60.000 Ft-ról indítunk. Azért van ez az összeg beállítva,…

Hírek
Vajon kinek szurkolhatnak ezek a bombázók?

1. USA - 2. Spanyol - 3. Korea - 4. Paraguay - 5. Olasz - 6. Honduras - 7. Németország - 8. Kolumbia Köszönjük a figyelmet. -